Avoin kirje Postille

Avoin kirje Postille, sen ylintä päätäntävaltaa käyttävälle yhtiökokoukselle sekä omistajaohjauksesta vastaavalle valtioneuvoston kanslialle, Postin hallitukselle ja hallintoneuvostolle.

Lähestyn Postia koskevalla asialla täältä hyvin ruohonjuuritasolta kyläkauppiaan ominaisuudessa. Meillä on puolisoni kanssa kyläkauppa Kuopiossa, tarkemmin Muuruveden taajamassa. Muuruvedellä oli asiamiesposti edellisen kauppiaan äkilliseen menehtymiseen asti. Reilut kolme vuotta sitten, kun aloitimme yrittäjinä, Postin kanssa neuvotteluissa ainoana vaihtoehtona tarjottiin pakettiautomaattia. Tämän otimme ilomielin vastaan turvataksemme kylän asukkaille mahdollisimman monipuoliset palvelut.

Nyt saimme kuitenkin yksipuolisen ilmoituksen, jossa Posti ilmoittaa irtisanovansa sopimuksemme puolen vuoden irtisanomisajan jälkeen, toiminta lakkaa 1.12. alkaen. Onko tämä todella tapa, jolla Posti haluaa eriarvoistaa maaseudun asukkaita verrattuna muihin alueisiin?

Kyläkauppamme pakettiautomaatti palvelee alueen asukkaita isolla säteellä, voidaan puhua vähintään 10 km kokoisesta alueesta suuntaansa. Kun pakettiautomaatin toiminta lakkaa, on asukkaiden noudettava paketit Juankoskelta, jonne autottomien on hankala päästä julkisen liikenteen vähyyden vuoksi ja autoile-viakin mietityttää näillä polttoaineen hinnoilla ajella. Onko vastuullista toimintaa Postilta kannustaa tällä tavoin yksityisautoilun lisäämiseen samalla, kun hiilipäästöjä pyritään monin tavoin vähentämään. Juuri yhdeksi vastuullisuuden tavoitteekseen ympäristön osalta Posti ilmoittaa painavansa päästönsä nollaan ja aikoo kuljettaa täysin fossiilivapaasti vuoteen 2030 mennessä. Tässä onnistumista helpottaa varmastikin se, että päätetään olla kuljettamatta!

Irtisanominen perusteltiin lyhyesti saamassamme sähköpostissa; ” Syynä on todellakin vähäinen käyttö Kustannuksia seurataan nyt todella tarkasti ja on päädytty tähän ratkaisuun.”

Mikä on vähäistä käyttöä? Paketteja tulee automaattiin päivittäin. Verkkokauppoja käyttävät asiakkaamme toivovat tilatessaan lähetykset oman kylän automaattiin, josta ne olisi kätevää noutaa. Mutta käytäntö Postilla näyttää olevan se, että paketit uudelleen ohjataan toistuvasti toisaalle, vaikka meilläkin tilaa olisi. Jos automaatti sattuisi olemaan täynnä, olemme sitoutuneet käsittelemään paketit manuaalisesti.

Uskoisimme, että pakettien uudelleen ohjauksesta toisaalle, on tullut Postillekin palautetta. Jatkuvan uudelleen ohjaamisen, luulisi kertovan mieluumminkin automaatin runsaasta käyttöasteesta, mikäli paketit eivät sinne mahdu. Ellei sitten kyseessä ole tarkoituksellinen toiminta saada tilastot osoittamaan matalaa käyttöastetta.

Olemme loppu vuodesta 2021 saaneet onneksemme Ruokaviraston myöntämää ns. Kyläkauppatukea vuosille 2022-2023. Tämän saamamme tuen myötä olemme sitoutuneet ylläpitämään pakettiautomaattia postin palveluna aina 30.6.2023 asti tuen myöntämisen ehtojen mukaisesti. Nyt tehty päätös vaarantaa tuen ehtojen täyttymisen kohdallamme.

Mikäli tällainen päätös maaseudun palveluista on Postilla tehtynä laajemminkin, tulee se entisestään kurjistamaan maaseudun asemaa, vaikkakin Postin uudistettu strategia vuodelta 2021 ainakin paperilla antaa olettaa muuta. Strategian mukaan asiakaskokemuksen parantaminen on kaiken keskiössä. Lisäksi investoinnit pakettiautomaatti verkoston kasvattamiseen, digitaalisiin kyvykkyyksiin sekä lajittelu- ja jakelukapasiteettiin on kerrottu olevan yli 100 miljoonaa euroa. Pakettiautomaatin poistaminen käytöstä ei todellakaan ole linjassa tämän päätöksen kanssa asiakaskokemuksen osalta eikä myöskään verkoston kasvattamisen näkökulmasta.

Muuruvedellä 6.6.2022

Anu Jestoi
kauppias K-Kyläkauppa Pienen Traktorin Puoti

Rantatie 2, 73460 Muuruvesi

Olemme avoinna:
Maanantai-perjantai: 9.00-18.00
Lauantai: 10:00-16:00
Sunnuntaisin suljettu

Yhteystiedot:
040 058 6670
kauppias@pienentraktorinpuoti.fi

PIENEN TRAKTORIN PUOTI
Rantatie 2, 73460 Muuruvesi
Puh. 040 058 6670
kauppias@pienentraktorinpuoti.fi

© 2021 Pienen Traktorin Puoti